, , , Posted by on

U Italiji crkva mora plaćati porez na nekretnine

 

RIM – Crkva će morati plaćati porez na nekretnine u kojima se ne održavaju obredi, a to od Italije traži i Evropska unija.

Italijanska nestranačka vlada premijera Marija Montija uvodi u ekonomske mere o kojima se raspravlja u Parlamentu obvezi plaćanja poreza na nekretnine i za Crkvu. Na sve objekte u crkvenom vlasništvu u kojima se ne održavaju verski obredi, dakle na stanove, hotele, škole itd. će se plaćati porez. Da nije uveden taj amandman, Italiju bi kaznila Evropska unija. Ako se u Italiji plaća porez na nekretnine, a Crkva će biti izuzeta, onda će EU zatražiti da se uvede i plaćanje poreza na one zgrade u crkvenom vlasništvu u kojima se ne održavaju verski obredi.

 

EU će detaljno analizirati amandman na zakonske ekonomske mere i verovatno će moći prekinuti proces koji je pokrenut protiv Italije i kojim bi se državu kaznilo zbog davanja olakšica Crkvi. Spor između Italije i Bruxellesa oko poreza na nekretnine koje Crkva ne plaća započeo je 2007. kada je EU prvi put zatražio informacije glede toga pitanja. Almunia je u maju 2010. potaknuo proceduru protiv Italije na osnovu sumnje da se time što se Crkvu oslobađa plaćanja poreza na nekretnine prikriva nelegalna državna pomoć nekome. Zapravo time što, na primer, Crkva ne plaća porez na objekte u kojima iznajmljuje sobe, može biti konkurentnija na tržištu od hotela. Država, dakle, na taj način pomaže Crkvi na tržištu pružanja hotelskih usluga.

Crkva u Italiji ima 8779 školskih zgrada, vrtića, biblioteka itd., zatim 4712 zgrada sa zdravstvenim ustanovama te 49.982 hoteli, crkava i samostana. Do sada je bilo dovoljno da se, na primjer, u hotelu nalazi i kapelica, pa da Crkva ne treba plaćati porez na celu zgradu. Od sada se neće plaćati porez samo na onaj deo zgrade u kojem je mesto za molitvu.

– Iznos koji će otprilike dobiti od poreza na nekretnine koji će trebati plaćati Crkva kreće se od 500 do 600 miliona eura godišnje – izjavio je predsednik Udruženja italijanskih gradova Graziano Delrio.

Predstavnici stranaka vezanih za hršćanski nauk, kao što je Unija demokratskog centra (UDC), pa i Narod sloboda (PDL), podržavaju uvođenje poreza na nekretnine i za Crkvu. Čelnik UDC-a Pierfernando Casini kaže kako je “pravedno da Crkva plaća porez na zgrade u kojima su stanovi ili trgovine”, a istog je mišljenja i advokat PDL-a Angelino Alfano koji naglašava da na tome polju nema nikakvih predrasuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Listing information deemed reliable but not guaranteed

This IDX solution is (c) Diverse Solutions 2014.